N Naslovna strana
A Ayurveda
P Ponuda
A Ayurvedska konzultacija
P Panchakarma
Z Znanstvena istraživanja
S Seminari/tečajevi
I Izjave klijenata
L Lokacije
O O nama
Z Zanimljivosti
K Kontakt

 

Savjeti Ayurvede u svezi prehrane


Način kako jedemo je u Ayurvedi jednako važan kao i što jedemo. Premda je važno jesti hranu dobra okusa, druga osjetila - vid, sluh, opip i miris- također trebaju slati signale koji Vaše tijelo čine sretnim. Čitavo Vaše tijelo vrlo je budno dok jedete. Vaše stanice želuca svjesne su razgovora za vrijeme večere, pa ako čuju grube riječi, trbuh će se zgrčiti od stresa. I tako će sve što pojedete za obrok biti obilježeno time, jer ste čuli neprobavljive zvukove. Stanice želuca ne mogu doslovno čuti, ali mozak, uzimajući ono što uši čuju, šalje kemijske poruke koje dolaze do želuca i svih ostalih organa. Prema Ayurvedi, Vaša dužnost prema tijelu jest da na cjelovit način hranite svaku stanicu- to je šira svrha pravilne prehrane.U tu svrhu, ovdje ćemo spomenuti šesnaest savjeta inteligencije tijela (SIT), koji će Vam, ako ih slijedite, pružiti puno zadovoljstva nakon svakog obroka.

Savjeti inteligencije tijela ( SIT )

  1. Jedite u smirenoj atmosferi.
  2. Nikad nemojte jesti kad ste uzrujani.
  3. Uvijek sjedite kad jedete.
  4. Jedite samo kad osjećate glad.
  5. Izbjegavajte ledena jela i napitke.
  6. Ne razgovarajte dok žvačete hranu.
  7. Jedite umjerenom brzinom- ni prebrzo ni presporo.
  8. Nemojte jesti sve dok se prethodni obrok ne probavi ( npr. intervali između laganih obroka neka budu dva do četiri sata, a kod težih obroka četiri do šest ).
  9. Za vrijeme jela pijte toplu, prokuhanu vodu u malim gutljajima.
  10. Kad god je moguće, jedite svježe kuhanu hranu.
  11. Svedite na najmanju moguću mjeru sirovu hranu - kuhana hrana se puno lakše probavlja.
  12. Nemojte kuhati s medom - smatra se da zagrijan med stvara toksine.
  13. Mlijeko pijte odvojeno od drugih obroka - ili samo, ili s drugom slatkom hranom.
  14. Uživajte u svih šest okusa u svakom obroku ( slatkom, kiselom, slanom, trpkom, gorkom i ljutom ).
  15. Ostavite trećinu do četvrtinu želuca praznom radi bolje probave.
  16. Nakon jela ostanite mirno sjediti nekoliko minuta.
AYURVEDA WELLNESS STUDIO
e-mail: zpulek@inet.hr, mob: 091-5045-369